Ex Works (EXW) is nog steeds één van de meest populaire incoterms in het Nederlandse bedrijfsleven. EXW zorgt voor minimale verantwoordelijkheid voor de verkoper waardoor alle risico’s en kosten bij de koper liggen. Hierdoor kies je bewust de klant geen service en hulp te verlenen in het gehele exportproces. Nieuwe definitie exporteur (EXW) vanaf 1 januari 2021. De Douane heeft in 2019 besloten dat de exporteur, zoals die in de uitvoeraangifte vermeld wordt, in de Europese Unie (EU) gevestigd moet zijn.
Deze wijziging is ingegaan op 1 januari 2021
De exporteur moet altijd gevestigd zijn in de EU, ofwel de Amerikaanse koper kan niet meer optreden als exporteur. Hierdoor wordt het bedrijf dat exporteert naar buiten de EU verantwoordelijk voor het regelen van de uitvoeraangifte. In het kort: de Amerikaanse koper is niet meer in beeld bij de Douane en op het uitvoerdocument moet een andere partij als exporteur vermeld worden. De verkoper is verantwoordelijk voor de uitvoer, de koper op zijn beurt voor de invoer. Dus vandaar: “Meet me in the middle”.
Duurzame incoterms
Welke incoterms moet je dan kiezen? Je wilt deels controle blijven houden, maar ook een deel uit handen geven. Met Free Carrier (FCA) kan dit, het is een mooi voorbeeld van ‘’meet me in the middle’’. FCA houdt in dat de verkoper zorgdraagt voor de goederen met factuur, verpakking en douaneformaliteiten bij uitvoer en kosten tot levering van de goederen aan de vervoerder. De koper neemt zijn verantwoordelijkheid voor de invoer en eventuele andere logistieke aspecten. Het is belangrijk dat je hier duidelijke afspraken over maakt met je klant.
Douaneformaliteiten bij FCA
Met de incoterm FCA regel je zelf de douaneformaliteiten bij uitvoer. Zelf de uitvoeraangifte doen zorgt voor zekerheid, kwaliteit, service, maar ook voor bewijslast. Door zelf aangifte te doen beheer je de ‘Confirmation of Exit’ waarmee je aan kunt tonen dat de goederen de EU verlaten hebben. Hierdoor ben je voorbereid op eventuele controle van de belastingdienst en kun je een 0% btw tarief hanteren.
Wat zijn incoterms?
Incoterms: Internationale Handelsvoorwaarden
Incoterms, of beter gezegd “International Commercial Terms”, zijn een verzameling van gestandaardiseerde handelsvoorwaarden die zowel in het internationale als het binnenlandse handelsverkeer worden gebruikt. Deze voorwaarden definiëren de verantwoordelijkheden en verplichtingen van kopers en verkopers bij contracten voor de verkoop van goederen.
Hier volgt een diepgaand overzicht van deze belangrijke terminologie van het handelsverkeer tussen Nederland en niet alleen Amerika maar ook de rest van de wereld.
Doel en Functie van Incoterms
Incoterms vervullen een aantal belangrijke functies:
- Ze bieden een gemeenschappelijke taal die kopers en verkopers in hun handelscontracten kunnen gebruiken. Hierdoor wordt het risico op misverstanden aanzienlijk verminderd.
- Ze definiëren duidelijk de taken, kosten, risico’s en verantwoordelijkheden die gepaard gaan met het transport en de levering van goederen.
- Ze geven specifiek aan op welk moment tijdens het verzendproces het risico overgaat van de verkoper naar de koper.
Kernkenmerken van Incoterms
De Incoterms worden ontwikkeld en onderhouden door de Internationale Kamer van Koophandel (ICC). De huidige versie is Incoterms 2020, die op 1 januari 2020 in werking is getreden. Er zijn 11 regels opgenomen in de editie van 2020.
Categorieën van Incoterms
De 11 Incoterms zijn ingedeeld in twee belangrijke categorieën:
Regels voor elk type transport (7 voorwaarden): EXW (Ex Works) FCA (Free Carrier) CPT (Carriage Paid To) CIP (Carriage and Insurance Paid To) DAP (Delivered at Place) DPU (Delivered at Place Unloaded) DDP (Delivered Duty Paid)
Regels die alleen betrekking hebben op zeetransport en binnenwatervervoer (4 voorwaarden): FAS (Free Alongside Ship) FOB (Free on Board) CFR (Cost and Freight) CIF (Cost, Insurance, and Freight)
Belangrijke aspecten gedekt door Incoterms
Incoterms definiëren verschillende cruciale elementen van een handelstransactie:
- Punt van levering
- Transportkosten
- Export- en importformaliteiten
- Verantwoordelijkheden inzake verzekering
- Overdrachtspunt van risico
Beperkingen van Incoterms
Hoewel de Incoterms uitgebreid zijn, bestrijken ze niet elk aspect van een handelscontract:
- Ze richten zich niet op betalingsvoorwaarden of eigendomsoverdracht.
- Ze zijn niet van toepassing op contractuele rechten en verplichtingen die niet gerelateerd zijn aan leveringen.
- Ze bieden geen oplossingen voor contractbreuk.
Belang in Internationale Handel
Incoterms spelen een cruciale rol in de bevordering van de wereldhandel door:
- Het standaardiseren van handelspraktijken over verschillende landen en culturen heen.
- Het voorkomen van kostbare misverstanden tussen handelspartners.
- Het bieden van een kader voor de toewijzing van transportkosten en -verantwoordelijkheden.
Door Incoterms in hun contracten te gebruiken, kunnen kopers en verkopers helderheid en precisie garanderen in hun handelsovereenkomsten. Dit vermindert de kans op geschillen en stroomlijnt zo het proces van internationale handel. Incoterms zijn onmisbaar geworden in onze hedendaagse, geglobaliseerde wereld. Het is dus van groot belang dat zowel kopers als verkopers begrijpen hoe deze regels werken en hoe ze kunnen worden toegepast bij het sluiten van handelsovereenkomsten. Zo kunnen eventuele handelsbarrières worden weggenomen en kan de handel vlotter verlopen. Je ziet, Incoterms zijn meer dan simpelweg een verzameling van regels en voorwaarden. Ze vormen een essentieel onderdeel van de internationale handel. Beheers je ze, dan beheers je de kunst van het zakendoen op wereldniveau.
Hulp nodig met Incoterms?
Plan vrijblijvend een afspraak met ons in om jouw incoterms af te stemmen op de Amerikaanse markt.
- Plan een TEAMS-video call wanneer dat jou het beste uitkomt
- Neem contact met ons op per telefoon 035-3690787
- Of email naar: info@vanhollandgroup.nl